sobota 30. července 2016

Breithorn

BREITHORN - West/Occident. je 4165 m vysoký vrchol, nejvyšší ze čtyř ve stejnojmenném hřebeni. Nachází se na hranici Itálie a Švýcarska, mezi Zermattem a Breuil-Cerviniem (parkoviště, lanovky). Nízký sklon (do 25 stupňů), pevný ledovec a trasa bez nebezpečných pasáží z něj činí snadno dostupný cíl. Protože zároveň na nedaleký Klein Matterhorn i vzdálenější Testa Grigia vedou lanovky, je asi nejlehčí čtyřtisícovkou (UIAA CH) vhodnou i pro větší děti. Lákadlem je především výhled na sousední Matterhorn/Mt. Cervino, více v dálce masív Monte Rosy, Mont Blancu na opačné straně, Gran Paradiso mezi nimi a např. výrazný Dent d´Hérens za Matterhornem. Nevýhodou je pohyb po celoročně používané sjezdovce v části u Testa Grigia (ráno lyžaři, večer rolby).
výhledy na Matterhorn
italská normálka
Kde se dá fajně aklimatizovat na 4000 m nad mořem a výše? Naše volba padla tentokrát na Breithorn, resp. na chatu horských vůdců matterhornských (Guide del Cervino) ve výšce 3480 m/m. Malá, klidná chata v noci se během dne mění v ráj lyžařů. My se potřebujeme dobře vyspat, takže volba je jasná. Nad chatou se tyčí hřeben Breithorn se svými čtyřmi vrcholy. Západní je považovaný za vůbec nejpohodlnější 4000+ v Alpách, ale spíše ze švýcarské strany. Z Zermattu totiž vede do 3883 m/m lanovka. Pak "jen" 300 vm po ledovci a jste nahoře.
My volíme delší trasu z Testa Grigia, tj. ze (zatím, staví se až na Klein Matterhorn) horní stanice italské lanovky. Máme naspěch, do Breuil-Cervinia v údolí jsme dorazili s velkým zpožděním (doprava kolem Milána) a další zdržení jsme nabrali těsně pod lanovkou. V létě se opravuje a mohutně staví, takže parkujeme asi 2 km stranou. Na ledovci a u chaty, kde máme přespat, jsme po poledni. Sníh je rozměklý, počasí nádherné, lyžaři rozježdění. Za chvíli jim ostatně sjezdovky zavřou, platí zřejmě nějaké omezení na dopoledne. Po 14:00 jsou svahy lyžařoprázdné.
Technicky je cesta na Breithorn jednoduchá a bezpečná. Snad jedině ve spleti sjezdovek se musíme držet ve směru Klein Matterhornu, nepřehlédnutelného. Breithorn jsme uviděli až při zacházce pod Gobba di Rollin, kde jsme se doptali na cestu hrdých (= ne anglicky a ne německy mluvích Francouzů) lyžařů. Ale na kupu sněhu tvořící vrchol lze dojít v podstatě kudykoliv. Mezi Malým Matterhornem a Breithornem je ještě ploché ledovcové plató a stoupání (max 30o) je až za ním. Skoro po celou dobu můžete na západě obdivovat Matterhorn/Monte Cervino. Blíž se k němu dostanete leda, když na něj polezete.
S očima upřenýma na Matterhorn jsme sešli dolů, trochu s problémy kolem natažených lan roleb. Hodinka, dvě odpočinku na chatě a báječná italská večeře (65 E za os. a 30 za lanovku, obvyklé pro Západní Alpy). Ráno rychle dolů a dál, směrem na Mont Blanc, jehož vrcholy (např. Tacul) lze také obdivovat z Breithornu.
Monte Rosa a dál k Mischabel

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.