sobota 9. července 2016

Grossvenediger

GROSSVENEDIGER, 4. nejvyšší hora Rakouska (samozřejmě podle započítávání různých předvrcholů vyšších kopců) leží ve Vysokých Taurách. Nejlehčí trasa (CH UIAA) s nejmenším převýšením vede od parkoviště Wiesenkreuz, kde funguje tzv. Venedigertaxi, kterým se lze dopravit až k chatě Johannis (2130 m/m). Odtud lehce vpravo od zásobovací lanovky až k chatě Defregger (2950 m/m). Od chaty přímo vzhůru hřebenem až na ledovec a pak zvolna až na vrcholové plató, kde vyčnívá i samotný Velký Benátčan. Jedna z tras vede i přes menší vrchol Hohes Aderl (3506 m/m). Nahoře jsou výhledy od Tre Cime ve směru na jih (Itálie), po Grossglockner na východě a Wildspitze na západě...
finále, Grossglockner vzadu
jižní normálka
O konci září ve Vysokých Tatrách, v krásném údolí pod Velkým Benátčanem, jsme psali na jiném webu... Takže jen stručně zavzpomínáme na deštivé počasí, jaké se náhle vyjasnilo až za hradbou Taur, na jižní straně. Pak jsme s plnou polní po mnohahodinové cestě čekali, až nás mikrobus vyveze do 2130 m/m, ať se navečer dostaneme do 2950 m/m k chatě Defregger. V roce 2015 ji spravovali/pachtovali manželé. Paní dobře vaří, pán patří do staré školy: v pět vás vzbudí, jakkoliv si výstup třeba v noci rozmyslíte.
směr Geiger
Na chatě jsou v tuto dobu pouze čeští hosté. Jejich plány na přechod ledovce nám přijdou dost odvážné. Je dost zima, sníh se nedávno objevil i v údolí. Zima je i na chatě, protože se zavírá. Okna se zatlučou a komínem se protahuje pouze meluzína. V noclehárně nám zmrzne voda. Tak se přikryjeme asi 8 dekami a spíme. Ráno budíček, co nám nevadí. Horší je, že silný vítr zesiluje pocit chladu. Po pár desítkách minut se dostáváme v krásném mrazivém dni na ledovec. Prsty i v rukavicích dost tuhnou.
Volíme delší trasu přes Hohes Aderl spíše proto, že máme dobrý čas. Na vrcholovém hřebínku pak doháníme první krajany. Nevypadají, že by dnes šli jinam. Zbytek našich potkáváme až cestou dolů. Jsme spokojení, promrzlí a před námi je cesta domů navečer a v noci. Ráno do práce. Na nějaké delší toulání to dneska není. I když se jen těžko loučíme s Alpami. Tak zase příště!
moře hor...

 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.