středa 17. srpna 2016

Allalinhorn

ALLALINHORN (4027 m/m), štít ve Valais/Walliských Alpách je považovaný za jeden z nejlehčích vrcholů nad 4000 m v Alpách pro malé převýšení ze stanice lanovky a terén (CH UIAA, vrcholový hřebínek I UIAA). Za Saas Fee vede do Mittelallalin lanovka k lyžařskému areálu. Nádherné okolí mezi hřebenem Mischabel (z něj je nejblíž Alphubel), Weissmies (se stejnojmenným vrcholem) a Monte Rosou. Výhledy jsou i na Matterhorn, vzdálený Mont Blanc, sousední Strahlhorn a zub Rimpfishorn. Nevýhodou je hodně lidí a nepříliš přírodní pohled na sjezdovky Feegletschernu.
Rimpfishorn a hřeben Breithornů vzadu
normálka
Naše první horolezecké putování Švýcarskem a první zdolávání čtyřtisícovek pomalu končí. Po Weissmiesu a Lagginhornu je před námi "jen" Allalinhorn. Budíme se v Saas Fee poměrně pozdě, protože lanovka jezdí až od 8:00 (a částečně je pro ubytované zdarma). Možná je to nesportovní, jenže ceny noclehů ve švýcarských chatách jsou... prostě švýcarské. Každou slevu tak bereme! I tak nás všechno stálo asi 30 000 Kč dohromady (2 osoby, vč, poplatků na cestě) včetně stravy a ubytování (CK nabízí 26 000 pro oba bez stravy a noclehů...).
Matterhorn...
"Metro Alpin", zajímavá kombinace lanovky a podzemky (spíše podledovky) nás vyveze do 3456 m/m. Tady stačí nazout mačky, navázat se (zpočátku vede cesta vyrobličkovaná, tak by to snad neblo nutné) a šlapat. Málo ještě známe tyhle oblasti, jinak se dá volit i cesta přímo hřebenem (cca II - III UIAA, Nordgrat). My jdeme normálkou do sedla Fee(joch). Z něj začínají parádní výhledy a konečně stoupání (30o) na vršek. Ten tvoří několik desítek metrů dlouhý hřebínek (dost exponovaný), se širokou stopou uprostřed. vrcholový kříž je na druhém konci. Tady nám šlapou po lanu vysílené skupinky turistů s průvodci. Za ten nával stojí snad jedině ty výhledy :D
Míříme dolů a domů... Na nějakou dobu bude tohle náš nejvyšší vrchol, i když si více ceníme Weissmiesu a Lagginhornu. Před polednem sundáváme mačky a krátce po poledni vyprostíme auto z parkoviště na okraji Saas Fee (do samotné obce motoristi nesmí). Jsme rádi, že elektromobily nás cestou nesrazily.
Alphubel, Tasch, Dom, Nadel...

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.