středa 17. srpna 2016

Lagginhorn

LAGGINHORN patří se svými 4010 m/m (udává se i 4009 m/m) mezi nejmenší čtyřtisícové vrcholy Alp. Rozhodně se ale nejedná o úplně lehký štít, za takové lze považovat spíše Breithorn nebo Allalinhorn. Horní část, poměrně prudkou, tvoří bez sněhové pokrývky kamenné bloky, případně strmý led. Dolní část normální výstupové trasy od chaty Weismies lehká, od hřebene nahoru II UIAA podle podmínek 40 až 60o (podle pokrývky). Přechod hřebene od Hohsaas náročný výškou (v podstatě celý kolem 3800 - 4000 m). Nádherné scenérie přes údolí Saas na masív Mischabel (Dom, Lenzspitze...), samotný Lagginhorn je vklíněný mezi Weissmies a Fletschhorn opomíjený pro svou výšku ("jen" 3993 m/m).
Weissmies z Lagginu
normálka
Po výstupu na Weissmies nocujeme na chatě Weissmies (2726 m/m). Ušetříme tak za lanovku, ale s aklimatizací to není slavné. Chata, pohodlná a s příjemnou obsluhou (stejná rodina ji obshluhuje přes 100 let), leží dost pod 3000 m. Z horní stanice lanovky na Hohsaas (3145 m/m) můžeme ušetřit 300 vm (cca 1 hod. času), ale ceny jsou vpravdě švýcarské. V pět ráno tedy vzhůru plochým karem až k západnímu hřebenu. Tvoří ho amfibolit, hodně rozlámaný. Připomíná to tady kamenolom, místy s ledovou glazurou. Střídávě nasazujeme a sundáváme mačky, což nás stojí dost času a prodlužujeme si hloupě pobyt v dost velké výšce (3 500 m/m). To má samozřejmě za následek velkou únavu, když se konečně po plotnách dohrabeme přes malé sedlo pod vrchol. Na něj se snad stoupá bokem po kamenech, z nich trčí vršky ze sněhu. Potkáváme bankéře ze Ženevy (ne, vážně...), co tady byl několikrát. Stěžuje si, že dnes je to těžké. Direttissimou míříme středem, kde je dost sníh, ať neskřípeme hroty po šutrech.
Po 4 hodinách začínáme být dost unavení a posledních 200, 300 metrů se drápeme ke kříži 1,5 hodiny. U něj mezi skalami a sněhem se snažíme kochat výhledy. Tolik hor kolem nás nedokážeme ani pojmenovat. Na severu jsou Bernské Alpy, všude kolem pak Walliské... Paráda. Výška nám dělá potíže, tak opatrně dolů po zmrzlém sněhu. Pak ještě po kamenech a dolů po firnu už snadno, jen se nepodrápat hroty. U chaty na chvíli zastavujeme, hodně pijeme (dole je přes 35oC, tady ve 2726 m/m jen o něco míň) a pak pokračujeme níž, níž, až k parkovišti v Saas-Grundu. Pak hledáme ubytování, ať přežijeme do dalšího výstupu na závěr.
normálka... sníh ve špatné kondici

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.