čtvrtek 17. srpna 2017

Schaufelspitze

SCHAUFELSPITZE je 3332 m vysoká hora ve Stubajských Alpách, prominence 216 m. Kousek pod ní se nachází vrcholové stanice lyžařské oblasti na Stubaigletscher a v okolí. V létě je (nelyžařský) provoz omezený na stanici v Schaufeljoch (3100 m/m). Od lanovky s kaplí je přes pěšinu v suti vrchol lehce přístupný (CH) asi za 20 min. Přes tuto snadnou dostupnost jsou z něj výrazné výhledy (Zuckerhutl na východ, Otz. Wildspitze na západ a Stubajská Wildspitze na severozápad) a zajímavá je i jeho mohutná severní stěna. Na opačném konci sedla Schaufeljoch je nižší KLEINER ISIDOR (ISIDORNIEDER 3189 m/m), časově ještě lépe dosažitelný po ocelových lanech a dřevěných schodech (I UIAA). Dál pak vybíhá J a JZ směrem hřeben ukončený rozeklaným štítem SCHUSSGRUBENKOGEL (3211 m/m), asi 1 hod. Schussgrubenkogel tvoří v podstatě dva zuby (dvojvrchol). Pod ním je i křižovatka lehkých cest (CH), samotný závěr představuje lehké exponované lezení (I-II UIAA) s možností podejít hřeben. (fcb fotky)

Schussgrubenkogel z Isidoru
hřebenovka
Den odpočinku a bouřek. Než civět do zdi nebo plavat někde v aquaparku, tak se flákáme podél vodopádů v údolí. A protože počasí se střídá, nakonec se ještě s 2 mladýma vydáváme lanovkou do Schaufeljochu podívat se na zítřejší cíl. Když jsme tady, tak vyběhneme na Kleiner Isidor. Kromě suti (pár metrů) je nejdůležitější překonání cedule, že dál můžou jen sebevrazi (nebotakněco). Za pár minut jsme na kříži. Vypadá to, že počasí chvíli vydrží pěkné. I když na Otztálské Wildspitzi to vypadá na bouřku.
Rychle sestupujeme směrem na Schussgrubekogel (fujtajblněmeckýnázev). Široko daleko jen 1 pár a my. Batohy schováváme za šutry a pádíme ke kříži. Na sestupu jedno těžší místo a něco málo před vrcholovým křížem. Jeden z mlaďochů má s exponovaností trochu potíže (závrať), tak na klid. Jinak pohoda, překvapivě bez lidí. Krásné výhledy a na chvíli krásné počko. Koukáme na cesty k Zuckerhutlu a na včerejší cestičky z Wildspitze.
trochu exponovanější dolez na Schussgrubenkogel
Při cestě zpět prší. Rychle do stanice. Uvažujeme, jestli to nezabalit, ale nakonec v dešti vyrážíme na Schaufelspitze. Nakonec náhradní suché oblečení máme ještě dole. Batohy schováme za kaplí a vyzbrojeni nepromokavým harampádím zase rychle na vrchol. Výhledy podobné jako Schussgrubekogel. Moc hezký kopec. Na cestě dolů mokneme stále víc a u kaple se strhne krupobití. To už nám nevadí, jen fotek a videí moc nebude. Hezky dolů a chystat se na zítra.
pohled na S. Wildspitzi ze Schussgrubenkogelu

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.