pondělí 18. února 2019

Jak přežít vymezení Evropy

Jak přežít jaké hory patří a nepatří do Evropy

Horám samozřejmě nemůže záležet na tom, kde leží. Nebo spíše stojí. Ale i kdyby jim na tom mohlo záležet, asi by jim to bylo fu(c)k. Spíš by je zajímalo, jestli hora vedle nich v noci chrápe, drbe se lavinama, pomalu se nadouvá nebo zubatě vyhlíží vzhůru. Protože mít za souseda nějakého soptíka, když vy se radši válíte s ledovým klidem, to se prostě nedělá.

Dělají se různé jiné věci. Třeba někdo vymyslí, že Evropa a Asie jsou dva kontinenty (velké masy pevniny), aby pak jiný prohlásil, že je to jeden kontinent ale dva světadíly (světadíl jakože má jiný geografický a politický vývoj, ale tady se zase dostaneme k tomu, cože to je vývoj a především geografický: jakože geograficky jiné plínky zemské desky?). OK. Nepokusíme se to vysvětlit nějakému Frantíkovi nebo Amíkovi, že kontinent není kontinent? :D
Ale Evropa je teda něco jako pseudokontinent. Bez vlastní desky a jasného vymezení. Supeeer! Můžeme si tedy nakreslit hranice, kde chceme, protože ta obrovská masa pevniny je na hranici s Asií tvořená vším možným, co mají oba "kontinenty" společného a ne rozdílného... Tak třeba to krčení čela (vrásnění). Alpínsko-Himalájské. A mezitím všecek ten "brajgl". Karpaty (naše rodné milé, odpusťte), Kavkaz atp. Někde se to prostě musí ušmiknout.
Nebo to Kaspické moře co je vlastně jezero. Když ještě bylo moře (ono to není tak dávno, Saša z Makedonie tudy ještě poslal loďstvo), tak to byla taková hezká hranice mezi E a A. Ale už není. Tudy vedl hranici von Strahlberg a jeho nástupci (+ Ural a Emba). Sice nikdo neví, proč řeku Ural nestrčil na hranici jako pohoří, z kterého vytéká. Ale jeho pojetí je nejuznávanější, schválila jej Mezinárodní geografická unie v roce 1964 (a pak se proti tomu někteří začali vymezovat, ajaj, zase to vymezování...).

Časem začali někteří měnit Embu za Ural. A když se nám ze SSSR vyloupl Kazachstán, ti stateční vymezovači vykousli kus jeho evropského území a šup s ním do Asie. Co na tom, že je tam Rusů jak... Jak tuleňů na Bajkale. To přišlo divné žralokům z USA a šoupli hranice Evropy na revanš zase jižněji. Na úpatí Velkého Kavkazu. Rusové si řekli: "Nět, nět!" Když Američané něco posunou o 100 km, taky my o dalších 100! A máme v Evropě hlavní hřeben Kavkazu! Hurá! Nejvyšší vrchol Evropy je v Rusku. Sice s dějinami přinejmenším alpinismu a evropského horolezení, trekování a tak vůbec má asi společného tolik, co Fudži, ale pro ruskou hrdost bezva.

Ale... Kdo považuje USA i Rusko za barbary z Východu i Západu? Přichází, světe div se, třetí škola... Britská. A v Evropě je i Arménie, Azerbajdžán a Georgie. To je přece jasné. Když angličtí kingové jsou Žorž, tak musí být Žoržie v Evropě. Lze očekávat, že až se francouzská geografická škola vzbudí po vinném opojení, zahrne nám do Evropy i Mars. Nejvyšší horou Evropy pak bude 24 km Olympus (který teda už není největší horou světa, protože na nějakém jiném vesmírném šutru je větší ďoura a nad ní oooohrooooomná věc).

Jinak prominence El i MB jsou 4700 m, skoro stejné, takže z hlediska významnosti mezi vršky si mohou směle podat své ledové ruce. A lidi se budou hádat ve stylu, co bylo dřív: slepice nebo vejce. A biolog ví, že buňka... Přesto se kvůli tomu sešla Rada Evropy a prohlásila, že Kavkaz patří do Evropy. Na jednání Komory dentistů (mají s vymezením geografie asi stejně společného jako Rada E.) se zatím Kavkaz nedostal. Pokud má nějaké zuby, nepochybně bude zařazen. V takovém případě ale hrozí vyřazení bezzubým pohořím. Za bezzubé nelze považovat Rusy a Gruzínce. Ti na Kavkaze žijí a považují jej za Asii, za Asii jej považuje i většina Evropy. Ale čím dál do El a MB, tím víc je Kavkaz v Evropě. Proto bacha na tučňáky! Milují Olympus!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.