čtvrtek 28. července 2016

Mont Blanc du Tacul

MONT BLANC du TACUL je 4248 m vysoký vrchol masívu Mont Blanc. Kolem prochází tzv. cesta 3 hor na vrchol samotného Mont Blancu. Z ní je Tacul lehce dostupný (I UIAA) odbočkou vlevo až k vrcholové skalce. Na JV hřebeni se nachází Aiguilles du Diable, několik (5) více než 4000 m vysokých věží a kuloárů, kudy lze horolezecky rovněž dojít na vrchol s vyšší obtížností. Na hlavní vrhol i jehly vedou trasy z cesty mezi chatami Cosmique a Turín/Torino. Výhledy Jorasses, Aiguilles po všech stranách... Maudit, Blanc, ze vzdálenějších např. Paradiso.

Aiguille du Midi
3 montes
Na Mont Blanc jsme původně moc nechtěli. Hodně navštěvované vrcholy nás tolik nelákají, kromě toho cesta zabere spoustu času (kdy se dá jinde zalézt) atp. Ale ty neustále dotazy, kdy a jestli pojedeme na Mont Blanc, nás nakonec dostaly. Nějak se nám nechtělo vysvětlovat, proč jsme ještě nebyli na vrcholu, který je pro některé jedince snad tím jediným (kromě Matterhornu), jaký v Alpách znají jménem.
Naplánovat předpověď na 4 dny dopředu se dá dost těžko, tak to prostě zkoušíme v půli července. Když už hodně lidí, tak za aklimatizačku volíme Breithorn z delší italské strany. Na chatě Guido del Cervino bývá klid, většinu turistů odveze lanovka. Zůstane je hrstka bláznů na malé chatě pod vleky v dobré nadmořské výšce (3480 m/m). Gran Paradiso, kam jezdí Češi, my nevybíráme (bo Waserpoláci). Ráno sjedeme lanovkou dolů a šup přes tunel do Chamonix. V tu dobu máme útratu (za osobu) 20 E za nocleh v Brescii, 65 E za Guido del Cervino s polopenzí, 30 E lanovka (+ mýtné v Itálii) a 66 E za tunel (zpáteční, za auto). V Chamonix parkujeme za 14 E na den, kupujeme si bagetu a čekáme, až bude volná naše lanovka (rezervace 2 E, nebyla nutná). V případě rezervace ale i při plné hale obsluha nabízí, že můžete jet dříve. Za 55 E míříme tedy vzhůru nacpanou lanovkou s přestupem až do 3842 m/m. Nahoře to je jednoduché: obsluze stačí říct "tomorrow" a za zděšených výkřiků japonských turistů "tomorrow?" přeléz s výbavou ceduli na trasu k sedlu Cosmique.
Jorasses a Géant
Komu je blbě na hřebínku pod Aiguille du Midi na ledovcové plató pod Taculem, měl by asi další cestu zvážit. Ve výšce 3613 m/m stojí chata Cosmique (polopenze 1. os. 65 E). V noci (1:30) chceme jít nahoru, chatařka nadává, že nahoře je bouřka a všichni máme jít spát. Se skupinou Italů ji přesvědčíme dát nám snídani, pak chvíli čekáme a nakonec zkoušíme vyrazit, protože má být odpoledne ještě hůř. Doufáme v nějaké okno, ale kolem 6:00 to obracíme. Naválo asi 20 cm nového sněhu, stopa zmizela, místy se to docela sype, ale pokud jsou to výmluvy... Myslete si, co chcete. Prostě co na kopci, kde neuvidíme ani na 10 m, to dnes nemá cenu být. Taliáni to taky otáčejí a před odjezdem vidíme, jak to zabalili i další skupiny. Tak někdy příště, tentokrát s lítostí jen na Tacul (snad ta skála ve zvířeném sněhu byla onen vrchol, výš to tudy dál nešlo).

kalkulace 2016:
1300 km tam a zpět (a mýtné v Itálii)
400 Kč pojištění
115 E Breithorn a Brescie (3100 Kč)
80 E Chamonix, 55 zpáteční lanovka, 65 nocleh (200 E, 5400 Kč)
vše cca 9000 Kč bez dopravy/benzínu autem
bohužel další den bez fotek...


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.