pondělí 15. srpna 2016

Weissmies

WEISSMIES, 4010 m vysoký vrchol, je severovýchodně položená čtyřtisícovka Walliských (it. Peninských) Alp. Nachází se v masívu po ní nazvaném (Weissmiesgruppe). Lanovka z údolí Saas umožňuje začít cestu ve stanici Hohsaas (3101 m/m) a činí z něj tak lehký, jednodenní vrchol (takových 4000+ zase není moc: např. Allalinhorn, Breithorn a Alphubel).. Trasa po ledovci (problémy s tajícími séraky v dolní části) není technicky náročná (I-II UIAA, II je především úsek těsně pod vrcholem, když se nepoužívá vrcholový hřebínek pro nebezpečí převějí). Krásné výhledy na "bratrský" Lagginhorn, přes údolí na Dom du Mischabel s dalšími 4000+, Alphubel aj.
Rimp, Allalin, Alphub, Tasch, Dom, Nadel... 4000+ paráda
normálka
Weissmies se stal naší první čtyřtisícovkou. Po mnoha a mnoha lehkých výstupech u nás, těžších na Slovensku a v Rakousku, jsme si tak trochu vysnili dostat se výš k oblakům. Webkamera na Hohsaas nás měsíce lákala ke kopcům ve Švýcarsku. A tak po mnoha hodinách jízdy parkujeme pod dolní stanicí lanovky. Ráno se hrabeme ven kolem 8. hodiny a rychle na lanovku v ceně ubytování. A v kabince s hrůzou zjišťujeme, že jsme se nepřezuli do vysokých bot. Ale při ceně lanovky... Půjdeme v nízkých. Lanovka nás vyvezla do 3101 m/m, pak jsme museli několik metrů klesnout pod ledovec Trift. Tady se navazovali čeští kolegové s průvodcem na lano. Ve více lidech je pohyb jistě bezpečnější, jenže rozestupy 2-3 m s nezkušenými představují asi ještě horší variantu než dvojice.
starý a nový
Lehký přechod po mírném svahu končí u rozpadajícího se ledovce pod výběžkem zvaným Rottalhorn (stejně se jmenuje ten u Jungfrau). Odtud strmě vzhůru, posléze mírněji přes trhliny až k hřebínku nad mělkým sedlem pod samotným vrcholem. Někdy vede cesta nad srázy, ale tání způsobilo, že bezpečnější je nyní trochu těžší trasa traverzující svahem nad Saas. V podstatě bez aklimatizace nám bere stoupání dost sil, celkem jdeme skoro 4 hodiny, než jsme na poměrně plochém vrcholu. Tady, zabalení v letních vedrech do bund, v silných slunečních brýlích si vychutnáváme 4010 m/m. Jsme sami, zůstává čas na svačinku i nějaké to líbání. Pozorujeme Lagginhorn, zítřejší cíl, Bernské Alpy, Mischabelské... Přehradu Mattmark (dobrý orientační bod)...
Lasgginhorn
Cestu na Weissmieshütte, kde nocujeme, komplikuje několik bagrů čístících zbytky sněhu na cestě od stanice lanovky dolů tak, aby turisti mohli na začátku léta pohodlně užívat alpských údolí. Na chatě jsme s trojicí Poláků a chatařkou sami, léto začne až zítra... Snad právě to přilákalo stádo kozorožců. Strávíme s nimi celé odpoledne.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.