úterý 6. listopadu 2018

Ťažký štít

ŤAŽKÝ ŠTÍT to má s názvem trochu těžké... Název je z gorolštiny, kde se vyslovuje jako Čažký. Proto se jeden čas nazýval i Českým štítem. Jeho přejmenování zpět na Těžký se nesetkalo s právě vřelým přijetím... 2520 m/m se vlastně jedná o jeden z převrcholů Vysoké, tj. severní. Prominence 35 metrů z něj ale dělá celkem slušný předvrchol. Jednu dobu tak i nesl název "severní satelit Vysoké" (Vysoká v té době Tatraspitz), "Tatraspitze Nordtrabat". Název Trabant se neujal, asi to není Škoda. Ťažký štít není velkým Favoritem výstupů, většinou se leze na Vysokou nebo Dračí. Ze sedla Váha však vede Dubkeho cesta za II (poslední délka III) UIAA a ze štrbiny pod Ťažkým Stanislawského za II až III UIAA (1-2 délky). Pod vrcholem starý borhák, skoba a několik slaňáků směrem k lávce Vysoké, kudy vede po plotnách normálka za II UIAA.

výhled na střed Tater: Ľadové štíty, Lomnický, Bradavica

Stanislawského (hřebenem) 
Noc se na podzim rychle prodlužuje, změna času (asi letos poslední) a Vysoké Tatry bez ohled na listopad beze sněhu a na víkend hlášeno skoro letních 20 stupňů... Noční přejezd na zastávku u Popradského plesa a brzy ráno vzhůru Mengusovskou... Na Žabího koně míří více lezců, tak volba definitivně padá na Ťažký štít. Cesta na Rysy je dnes skoro liduprázdná, holt je uzávěra. Ze sedla Váhy míří dvě skupinky na Vysokou. Chceme jít přímo hřebenem, ale ten je ještě ve stínu a skála dost studená. Kromě toho děsný fukec pohazuje s lanem, tak doufáme, že s přibývajícím dnem se to trochu zlepší. Obejdeme Kohútika a kolem žlabu dojdeme do štrbiny. Nadšení z prosluněné a teplé žuly lezeme pár minut sice nachystaní, ale bez jištění. Jdeme přímo hřebenem, zpočátku dost chytů a stupů, dál se musí dost uvažovat. Některá místa jsou docela složitá, exponovaná a hladká, ale vždy se něco najde. Jištění je ale základ, i když lezečky zůstanou v báglu. Přelízá se kolem malého skalního okýnka, po koních (teda spíše velbloudech) a je to mnohem hezčí, než jsme si mysleli. Krátká rychlá trasa ideální pro chvíle, kdy se špagátem zápolí hlavně vítr. I slanění je bezva, akorát si vzpomínáme na blog toomoooxe, kde psal o vichřici a zápolení s lanem při slanění právě na Ťažkém. Naštěstí se slaňuje jen 1x 25m. Pak na pohodu zpět na lávku.
výhled na Kriváň a vše kolem
Mimochodem z Ťažkého skvělé výhledy na Dračí pleso a na Ťažké. Kromě toho nechybí vidoky na Svinici, Kriváň, Lomničák... Je jedna hodina (dvě letního času) a my zvažujeme, že než vylezeme někam dál (plán byl přes Dračí), tak půjdeme potmě. V pět je prostě tma a každé další blbnutí by nás donutilo jít s čelovkama dolů. Lepší výhledy si stejně nemůžeme přát, níž pod hřebenem ani tolik nefouká, tak se kocháme a kocháme, až stejně nezůstane moc času. Akorát dolů.
Žabí veža a Žabí koník
 
Žabí plesa
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.