čtvrtek 11. července 2019

Jak přežít aplikace 3 (horolezecké deníky)

Jak přežít zaznamenávání vrcholů, vršků, kopců a vůbec cest

Jestli nemáte paměť supermoderního počítače, tak potřebujete zaznamenávat kdy a kde a s kým (a jak či s čím) jste na horách byli. Může se zdát, že to není důležité, ale ušetříte si spustu starostí a trapností se vzpomínáním kolikrát jste tam či onam byli nebo kdy to tam vypadalo "takhle". Protože někdy se zdá, že jste na tom kopci byli včera, a při pohledu do deníku zjistíte, že zatím zfosilizovali plazi.
Fajn a určité kouzlo měly papírové deníčky. Obdivujeme ty staré horolezecké i s podpisy spolulezců a nádhernými nákresy. Obdivujeme je i proto, že je něčí babička při úklidu nevyhodila s tříděným odpadem nebo tchán nepoužil na podpal pece tyhle "cizojazyčné čmáranice". Doba dnes nabízí i rychlejší způsob a o tom pár řádků.

PEAKBOOK
Je norský web. Má placenou i neplacenou verzi. Ta druhá úplně stačí. I offline po návratu domů můžete zapsat kopce s trasou, pokud vám jako nám verze v mobilu nefunguje. Ale měla by. Samozřejmostí je vkládání nových vrcholů (trochu méně pohodlné a kopce blízko sebe odmítá), datum, fotky... Kdykoliv si můžete stáhnout excelovskou tabulku a hrát si s ní dál. Vzhledem k ohromnému rozsahu je asi zbytečné dál psát...

PEAKERY
Made in USA. Více "okýnkový", zdarma. S různými možnostmi zúčastnit se výzev, sledovat lezení na kopce podle zemí atp. V zásadních věcech (datum, fotky, místo, trasa) se od Peakbooku moc neliší. Zde. Nové vrcholy podléhají schválení (několik dní).

PEAKCLIMBER
Český! Log pro vaše výstupy... Rozvíjel se slibně, spousta kopců a česká verze samozřejmě. Nicméně design a vychytávky jsou stále spíše lokální. Vrcholy schvalují správci (týdny).

PEAKBAGGER
podobný prvním dvěma..., resp. něco mezi nimi. A trochu složitý na orientaci ve spoustě textů.

HOROBRANÍ
zahlovaný tschehische... Zde.

Výčet samozřejmě nemůže být úplný. Dají se logovat třeba jen ferraty nebo lezení (např. skalní oblasti ČR i mimo ČR), dalším podobným projektem (starším) jako Horobraní je třeba Vrcholovka.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.