čtvrtek 12. září 2019

Hochalmspitze

HOCHALMSPITZE - 3360 m/m nejvyšší hora Ankogelgruppe (Ankogelu uletěl před několika desítkami let vršek), prominence 946 m (takže parádní výhledy), žulová klasika s ferratou (I UIAA) Rudolstadter po hřebeni Detmolder nebo opačné strany.

Detmolder weg aneb je důležité přežít chataře
Hory jsou krásné. Ankogelgruppe nám přípomínají Roháče, asi tou sytou zelenou a množstvím květin. Hory jsou bezva a za chaty nemůžou. A chaty nemůžou za chataře. Někdy je vlastně ferrata (C), trochu mlha a všechno to převýšení, šutry, doprava zácpami na místo tím nejmenším problémem. Do vzpomínek na společný výstup s alpskými myslivci (či jak se ta podpora rakouské armády jmenuje), vodopády, východy slunce a odpolední bouřku míchá zvláštní chatař s rodinou. Samotná trasa na Hochalmspitze od chaty Giessener jz cestou (Detmolder) je jednoduchá a s výjimkou závěru lehká.

pohled na jih směrem k Sauleck

Giessenerhutte
To si tak den předem objednáte chatu, že je volná. Přijdete tam, nabídnete průkaz AV na slevu (protože chata Giessener patří DAV) a oni, že platí jen minimálně na dvě noci... No, dobře... Pak čekáte 2 hodiny, než se ubytujete. Fotíte, dáte si po výšlapu něco k pití (aniž se dozvíte jeho cenu) a po těch dvou hodinách se zeptáte, kde teda spíte. To obsluhu překvapí, zopakujete jí své jméno a běháte s ní po chatě hledat volné postele, protože s vámi nepočítali. Nakonec vás strčí do sušárny s tvrzením, že jde o matrazenlager. A všichni v něm platí plnou pálku. OK.
Jdete si dát večeři. Nejprve hodinu čekáte, než je čas na jakékoliv hlavní jídlo. Pak si konečně můžete něco objednat. Obsluha dokáže sice říct, co přibližně je (knedle s nějakou zeleninou, brambory a vepřové maso), a vymámíte z ní i cenu. Že by visela někde na tabuli, že by exitovala varianta jídla pro AV... Zase ne. A pak čekáte 2 hodiny, protože zapomenout vařit. Je pozdě večer. Chystáte se ráno zase v 5 vstát a jít. Ale jídlo pořád není. Když se zeptáte, že by už mohlo být, seřve vás kuchař, že nejsou fastfood a přednost mají déle ubytovaní. A protože vás považují za Italy (zásluhou germánštiny jednoho z nás a angličtiny toho druhého), pošlou vás do... Do Itálie.
A když obsluha seřve i Rakušáka, co se odvážil zeptat na vegetariánské jídlo (fakt na masovou vraždu...), servíruje vařený vepřový bok s tuhostí pneumatiky a nedovařené nudlo (vaření nudlí je totiž asi vrchol kulinářského umění), tak prostě zaplatíme za jídlo a odmítneme zaplatit vyšší částku za matraz (je-li to matraz) než je stanovený limit 12 E od OEAV (+ 1 E poplatek za cosi soci), ulehneme, ráno vstaneme a tak nějak na pohodu se proběhneme na Hochalmspitze s parádními výhledy cestou, mlhou na vršku a příjemnými lidmi (alpští myslivci).
Trippkees

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.