neděle 17. listopadu 2019

Tenerife


PICO DE TEIDE (3718 m/m, prominence 3718 m/m) je turisticky dostupná sopka na španělském ostrově Tenerife. Nadmořskou výškou sice nepatří mezi nejvyšší na světě, ale se základnou v moři má 7000 až 7500 metrů, což ji řadí na 3.-4. místo po sopkách na Havaji. 40. největší prominence na světě. Má dva předvrcholy (Viejo s poslední erupcí v roce 1909 a Montaňa Blanca. Těsně pod hlavní vrchol vede lanovka, ke vstupu je zapotřebí permit (zdarma, beznadějně vyprodaný), ale ten je i součástí výstupu před 9 hodinou ranní nebo pozdě večer při spaní na chatě Altavista. Přes chatu vede trasa kolem MONTAŇA BLANCA (2748 m/m).
Teide za rozbřesku
LA CATEDRAL (2144 m/m, prominence asi 75 m) je skalní/vulkanická věž v kaldeře Las Caňadas. Součástí kaldery je i řada dalších věží a aktivní vulkán el Teide. Věže a jehly kolem la Catedral se pak nazývají Roques de García (dále např. Cinchado, Cascada aj.). Na protější straně silnice je pak lezecky známé uskupení věží Caňada del Capricho. Na samotnou Katedrálu vede několik desítek cest (cca 32), normálka je hodnocená za IV až V.
Las Caňadas z Catedral
ARICO ARRIBA je lezecká oblast u městečka Arico na Tenerife. S více než 200 cestami je součástí spletité skalní oblasti s mnoha sektory více či méně daleko. Arribu např. od oblasti Abajo odděluje pouze most s parkovištěm. O 6 km jižněji jsou oblasti Las Bovedas, Fantasmo aj. Většinou jsou tady obtížnosti od V a výše, IV a III minimálně. Tradiční i odjištěné cesty (kde se dá jistit smyčkou v hodinách nebo vklíněnci/friendy, tak tam není nic). Protože jde o soutěsku, leze se ve stínu (důležité vychytat) a mezi kaktusy.
Arrico Ariba
0. den - přípravy
Týden volna na přelomu října a listopadu... Hurá! Ale kam? Prarodiče pořád chtějí, ať jedeme k moři. My slíbili 1/2 potomstva zoologickou, ale chce se lézt... Syn si přeje vidět sopku (chtěl na Etnu, výlet nevyšel - byla aktivní). Takže? Aktivní dovolená? Pasivní sopka? Levné letenky a ubytování? TENERIFE!

1. den - odlet a ceny
Letenky nás nakonec nestojí až tak málo. Zpáteční cca 5000 Kč jednoho (jeden si musel připlatit kufr za pětikilo), all-inclusive hotel v Las Galletas s bazénem 5500 Kč/osobu. Pro všechny: půjčení auta u "lepší" společnosti (top cars) 2000 Kč/týden, parkování na letišti za všechny 300 Kč, benzín na Tenerife 1200 Kč, chata Altavista 2600 Kč všechny a každý park rovněž cca 2600 Kč. Na letišti procházíme se 4 palubními zavazadly 40x30x20, z nichž 3 jsou nacpána lany, expreskami, jistítky, botami a přilbami. Ve 4. báglu/batohu je.... Mobil (s mapkami), foťák, vysílačky a další materiál wzpinaczkowy. Jo a máme i plavky + přezůvky na pláž... Co víc potřebujeme k životu? Jen fajn okolí a fajn lidi...

2. den - JUNGLE PARQUE
Ráno se vzpamatujeme z letu (5 hodin a něco) a zbytek dne využijeme k návštěvě nejbližší zoo, kde si fógli lítají venku...
 

3. den - La Catedral, normálka
Fouká, ale je zapotřebí trochu se aklimatizovat ve 2000+ (na 4. den máme fixní termín na chatu), takže pokud chceme na La Catedral, musíme dnes. U Roques de García je několik parkovišť, později dopoledne beznadějně plných (především, když se zavře lanovka, tak všichni jsou u skal). Prodereme se skrz lidi, co se fotí na každém oblázku. Teda vulkanitu. Za kruháčem (otáčení aut na nejblizším parkovišti) vede přímo dolů slušný chodník (S3 Roques de García) a po něm k jasně viditelné odbočce po "skálu". Katedrála vybíhá z hlavního masívu bokem, západně až severozápadně. Vidíte ji hned od Mirador de la Ruleta, tj. vyhlídky za parkovištěm. Cesta k normálce vede přes malé sedýlko, kam už většina turistů nezachází (ostatní cesty jsou kolem celé Katedrály). Nástup je III šikmo doprava jasným zářezem asi 20 m, následuje traverz doprava 20 m, II UIAA (s několika nepříjemnými kroky dolů za IV, jsou tam dva nýty). Pak 20 m přímo vzhůru přes 1 nýt těžce (nebo více vpravo bez fixního jištění lehce) k dalšímu nýtu v zářezu (sestup mezi slaňáky), kde se obvykle kvůli lanu dělá mezištand (jedno místo IV+). 4. délka, nejdelší, buď podél nýtů (3, první je zboku na konci komína) buď komínem/pilířem za IV/V nebo úplně vpravo rozbitým žlabem (blbé jištění, cca za III/IV UIAA). 5. délka, IV, začíná velkým štandem a traverzem ostře vlevo, mírně dolů kolem dvou výrazných jakoby odštíplých šutrů (magmatické řezáky, drží pevně) a pak u nýtu nahoru pod převis (s batohem plazením!) a traverz po vrcholu, kde jsou dva slaňáky.
La Catedral a Teide z nástupovky
Vzdálenejším slaňákem 25 m dolů do komína mezi 3.-4. délkou (pod nýt, pak za II UIAA žlábkem do dvojkového zářezu s oním nýtem na mezištand) nebo blbě k 5. délce (kyvadlo) a slanění do sedélka, 35 m. U sedélka se dá ohodit o kámen výš jištění a sejít dolů za hranu směrem k nástupu, kde se schovává slaňák. Přes malou hranu pak cca 40 m volně dolů (kdyby se lano při stahování sekalo, dá se poodlézt až k turistickému chodníku a stahovat víc horizontálně).
Kromě traverzů (se sedmiletým klukem dost pitomých) si užíváme lezení na úplně jiném typu sopečných šutrů než třeba kolem Arica. Jsou to nejspíš zbytky ztuhlého magmatu, kde i malé kousky drží. Ještě jsme uvažovali kromě vía normale i o vía clasica (V), taky bylo dost plánů na sousední věže... O to víc nás mrzel silný vítr tento i následující dny. Lana (2x60) se provětrala dost, takže akorát čas na procházku po skalách u moře (kde nás od lezení odradili hadi) a nějaké to koupání.
najdi slaňák, najdeš poklad - poslední slanění La Catedral

4.-5. den Pico de Teide
Lanovka několik dní nejezdí, ostatně jsme o ní ani neuvažovali. Vítr je fakt silný a dopolední lezení tak odpískáváme. Odpoledne vyrážíme do Las Caňadas, parkujeme trochu dál, procházíme část cesty S3 (Teleférico-Montaňa Blanca), protože budoucí (?) vulkanolog hodlá zkoumat krajinu. Tak pokud nebude policista či hoteliér, bude mu pár info k užitku. Cesta pak z měsíční krajiny přechází do marsovské mezi Montaňa Rajada a Montaňa Blanca. Bílorůžové vulkanity, spousta pemzy a sopečné bomy, kde se dá bouldrovat do zblbnutí... Akorát cesta S7 se kroutí jak had, aby po ní mohly auta s lovci muflonů a králíků (!) a zkratky jsou z důvodu ochrany přírody zakázány. Chodí po nich jen ti myslivci se psy... No comment. Když konečně silnice skončí, serpentýny trochu strmější vedou celkem svižně suchomilnou vegetací k chatě.
bomba!
Refugio de Altavista má kapacitu 62 osob, 1 místnost slouží jako úkryt a prodej čokolád/pití z automatu. Zbytek (kuchyně, WC, ložnice) se otevřou až večer kolem 19:00 a ráno kolem 8:00 se zase vše zavře. Kuchyně funguje tak, že si můžete uvařit vlastní jídlo. Dostanete spací vak a klasika společná noclehárna. Jinak chataři docela rozumně drsně ve 22:00 vypnuli všechna světla a do hajan. Akorát někteří pak vstávali ve 4:30, aby stejně nešli na vrchol... Tam vichřice vyvála jen hrstku cvoků... Chatu je lepší objednat předem. Bývá plná a neukecáte to.
Ráno vstáváme poslední v 6:00, protože budoucí vulkanolog spokojeně spinká. V šíleném vichru, kdy se sotva dá stát, jsme asi v 7:00 na vrcholu. Scházíme z něj, protože fotit východ slunce se v tom větru na vršku nedá. Nějaký Rus tam stojí nad fumarolou, aby se zahřál. Doufáme, že se neotráví. Jinak se nedá zastavit ani na horní stanici lanovky - vše je důkladně uzavřené, takže rychle k chatě a především dolů, kde je tepleji. Pod chatou u sopečných bomb je už tak fajn teplo, že vítr se snese i v tričku a kraťasech.
růžová láva...
5. den Loro Parque
Další zoo... Teda ona je to částečně záchranná stanice pro kosatky a areál pro tučňáky se dají nazývat spíše malou Antarktidou (Amazonií, když se započte nekonečná řada papouchů), ale OK.

6. den Arico Arriba
Máme těžkou volbu, jestli zpět někam do megakráteru Las Caňadas nebo si nechat ujít největší lezeckou oblast na Tenerife. Je to několik soutěsek, kde se dá lézt i v horku (je tam stín) a zase jiný typ lezení. Takže nakonec vyrážíme směr Arico mezi spoustu kaktusů, opuncií (dobrá svačina), ješterek... Chyty a stupy jsou často hodiny různých velikostí, vulkanický materiál je tady úplně jiný než v kráteru... Oblast má snad jen pár mínusů: i v listopadu je tu strašně vedro (Kanárci teda lezou na slunku i ve 32 ve stínu...) a chybí popisy cest v terénu. Prostě podle fotek a oka vybíráme... Jinak jištění je tam, kde se nedá vrazit vlastní. Takže hafo fajn sportovních i tradičních cest (nám stačily expresky a smyčky, friendy jsme protáhli letadlem jen do trojky). Lezli jsme v Los Quintos a Mini před Sus Villa celkem šest cest. Pokud jsme dobře pochopili místní týpky a fotky, tak ta nejtěžší byla Corazón de Metal (6a) a v sektoru Mini NN1 a NN2 (6a, 5a - psané jinde i 5a, 4c),. A navečer zase nějaké to koupání, aby jistý týpek nelezl jak Don profesionalo a neplaval jak Don amatero. Takže zase moře, večeře a...
Arrico Ariba, přístupovka z parkoviště

7. den - odlet
snídaně a domů. Jako psali jsme týden dovolené u moře, ne? :D
Atlantic ocean




Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.