sobota 1. února 2020

Jak přežít názvy cest

Jak přežít názvy cest v horolezení a lezení?

Asi úplně nejsnazší způsob, jak přežít cesty s úžasnými názvy, je přelézt nějakou tu "muerte". Právě ve Španělsku jsme měli nejvíc štěstí na trasy spojené nějak se smrtí. Teda ne s naší. Se smrtí v názvu. A i když to byla jen nějaká ta troječka, absolvování "muerte" nám dodalo nadhled na životem... Alespoň do chvíle, než zase slaníme dolů.

Pravdou je, že takové názvy v nás vyvolávají respekt především venku. Naopak názvy jako "direttissima", "jižní hřeben", "komín", nebo "normálka" patří mezi klasiku. U nich máme pocit, že to bude jasná a zřetelná linie. U "Bezejmenné", že to ani nestojí za to...

Jména prvovýstupců nebo týpků, co se do stěny zapsali nějak výrazně (pokud možno ne stylem muerte), nás vedou k jistým očekáváním: Stanislawský v Tatrách logický a pro nás trochu těžký, Grosz labyrint na trávě, Puškáš pilíře... Je vždy trochu čest a pokora kráčet a šplhat za takovými velkými osobnostmi a dalšími, jaké nelze vyjmenovat, tak alespoň zmínit ty od Tatarky (tam budou řetězy nebo borháky).

Někdy od názvu těžko něco čekat. Např. Buf... Zní to asi jako Baf! Takže někde uprostřed na vás vybafne nějaký nesmysl, jako je převis ve trojce nebo jištění na trsu jahodníku. Na Cestu k Slnku asi potřebujete jiné počasí než na RainMana... A na Arakis lezete přes obřího písečného červa... Nebo tak nějak.
Prostě lezec nemůže čekat, že bude fakt potřebovat Hokejku nebo mu postačí Francouzský polibek či Extáze. Někdy je z cest jen Slepá ulička...


Na umělkách je to s názvy taky zábava. Stavěč si nazve cestu hezky "Tatranská IV" a lidi mu k tomu píšou "je to za V+" a "Pitomí netopýři". Takže si nejmenovaný a nám úplně neznámý Pepe (hoj!) postaví cestu s názvem "Pepeho V" a rovnou dá hodnocení VI UIAA... A lezci mu to zase přepíšou na vyšší level. No prostě se nezavděčíte ani s názvy "Úsměvy krásných žen" u bezzubých mužů a s "Žabím hlenem" u dětí... "Bořka, co není žádný zelenáč" zase nepolezou velcí. A tak je asi nejlepší "Není to to, co si myslíte". Proč?



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.